di 26 jul 2016

Blok0180 is dé plek voor jongeren

blok0180

BARENDRECHT – Eindelijk is er een locatie waar Barendrechtse jongeren ook ’s avonds terecht kunnen. Jongerencentrum Blok0180 werd woensdag 18 mei feestelijk geopend. Daar zijn jongerenwerkers Richard Konu en Michiel Schurer heel blij mee.

,,We kunnen hier praktisch alles organiseren. Wat dat precies is, willen we van jongeren horen. Het moet echt hun centrum worden, met activiteiten waar zij behoefte aan hebben.” De ruimte heeft een verhoging, waardoor bandjes er kunnen oefenen en optreden, er kunnen workshops georganiseerd worden, feesten, noem maar op.

Regie voor jongeren

Richard: ,,We willen jongeren de regie geven. Wij faciliteren alleen. In het begin zullen wij misschien meer programmeren, maar dat is een opstart. Het is de bedoeling dat de jongeren het zelf gaan doen. Als ze een feest willen organiseren, helpen we hen bijvoorbeeld door met hen na te denken over wat daar allemaal bij komt kijken en hoe ze dat het beste aan kunnen pakken.”

Michiel en Richard van Jongerenwerk Barendrecht
Michiel Schurer en Richard Konu aan de bar van Blok0180.

Vinger aan de pols

De jongerenwerkers kennen de jongeren goed. Blok0180 is voor hen een goede manier om de vinger aan de pols te houden. ,,We pikken op een laagdrempelige manier signalen op. We bieden van daaruit ook een stukje voorlichting en coaching aan op allerlei gebieden.”

Er mag alcohol geschonken worden. ,,We kijken per activiteit of we dat wel of niet doen. En letten er dan uiteraard op dat er niet teveel gedronken wordt.”

Lang gevochten

Het heeft lang geduurd voordat deze locatie er was. Michiel Schurer heeft jaren gevochten voor een jongerencentrum als dit. ,,We zijn hem daar heel dankbaar voor”, vertelt Richard enthousiast, terwijl hij Michiel een schouderklop geeft.

Michiel: ,,In Carnisselande hebben we natuurlijk wel The Wave, maar vanwege geluidsoverlast konden daar ’s avonds geen activiteiten plaatsvinden. Hier zitten we wat dat betreft veel beter. En we liggen centraal, zowel vanuit Oud-Barendrecht als Carnisselande kunnen jongeren hier makkelijk komen.”

Vanaf 16 jaar

Blok0180 richt zich op jongeren vanaf 16 jaar. Een groot deel van de Barendrechtse bevolking, vertelt Michiel. ,,Een derde van de inwoners van Barendrecht is onder de 23. De kinderen van stellen die toentertijd in Carnisselande zijn gaan wonen, zien we nu hier. Voor die groep was er nog niets.”

In eerste instantie is Blok0180 open op woensdag en vrijdag. Na de zomer wordt dat uitgebreid. Michiel en Richard hopen dat de jongeren enthousiast zijn en met ideeën zullen komen.

Wie ideeën heeft, kan dat melden door langs te komen of Richard of Michiel te bellen. Maar contact leggen kan ook via www.blok0180.nl. Op 3 september is er een groot openingsfeest voor jongeren.

Het jongerencentrum is te vinden aan Haarspitwei 9, nabij Calvijn Groene Hart, Dalton Lyceum en MFA Hof van Máxima. Blok0180 gaat uit van de wijkteams van KijkopWelzijn.

Lijn tussen medewerker en activiteiten.